Dünya Güncel

Trump’ın ABD seçimlerindeki yenilgisi ve “Mavi Dalga” dünya basınında

Trump’ın ABD seçimlerindeki yenilgisi ve “Mavi Dalga” dünya basınında
Paylaş

Donald Trump liderliğindeki Cumhuriyetçi Parti’nin ABD ara seçimlerinde uğradığı tarihi yenilgi ve Kongre’nin kontrolünü Demokratlara kaptırması, dünya basınında geniş yankı uyandırdı

Uluslararası medya kuruluşları, Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki bu güç değişimini Trump’ın ikinci başkanlık dönemi için “ağır bir darbe” ve “aşağılayıcı bir hezimet” olarak nitelendirdi.

Dünya basınının öne çıkan başlıkları ve analizleri şu şekildedir

İngiliz ve Uluslararası Ajanslar

• Reuters: Gelişmeyi “Cumhuriyetçilerin kaleleri, bir nesil sonra ilk kez Demokratlara geçti” ifadesiyle duyurdu. Haberde; seçmenlerin hayat pahalılığı, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve Trump’ın İran’a karşı savaş başlatma kararına duyduğu derin hoşnutsuzluğun bu dalgayı yarattığı belirtildi. Ayrıca sonuçların Ukrayna yardımları ve Rusya yaptırımlarını yeniden tartışmaya açabileceği vurgulandı.

• BBC: “Seçmenler, Trump’ın Cumhuriyetçilerini reddetti” başlığını kullandı. Demokratların kapsamlı bir zaferle Kongre’nin kontrolünü ele geçirdiğine dikkat çeken yayın kuruluşu, İngiltere Başbakanı Andy Burnham’ın “Ortadoğu’daki çatışma çözülmedikçe ekonomik baskılar hafiflemez, Hürmüz Boğazı tamamen açılmalıdır” yönündeki çağrısına yer verdi.

• Sky News: Seçim sonuçlarıyla birlikte Trump’ın ağır bir darbe aldığını yazdı. Askeri uzmanların görüşlerine dayandırılan analizlerde, yenilginin ardından ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in “günah keçisi” ilan edilebileceği yorumu paylaşıldı.

İsrail Basını

• Yedioth Ahronoth: Seçimi “Trump için aşağılayıcı yenilgi” ve “tarihi mavi tsunami” manşetleriyle verdi. Demokratların sadece Temsilciler Meclisi’ni değil Senato’yu da ele geçirdiğini belirten gazete, Trump’ın görev süresinin kalan iki yılında “topal ördek” konumuna düştüğünü yazdı.

• Maariv: “Tek kaybeden Trump değil, seçim sonuçları İsrail’i kaygılandırıyor” değerlendirmesinde bulundu. Özellikle İsrail’in Gazze politikalarını ve askeri yardımları eleştiren ilerici Demokratların Kongre’de güç kazanmasının, Washington-Tel Aviv hattındaki ilişkileri zora sokabileceği aktarıldı.

Bölge Basını

• Katar Medyası: Demokrat Parti’nin elde ettiği ezici üstünlüğü “mavi dalga” olarak nitelendirirken, yenilginin arkasında Trump yönetiminin Ortadoğu politikaları ve ekonomik istikrarsızlığın yattığını belirtti.

Trump ve Destekçilerinin Tepkisi

Seçim sonuçlarının ardından açıklama yapan Donald Trump, yenilgiyi kişisel bir başarısızlık olarak görmediğini belirterek “Oy pusulasında ben yoktum. Olsaydım ezici farkla kazanırdık” dedi ve faturayı Cumhuriyetçi adaylara kesti. Kampanyaya yüz milyonlarca dolar yatıran Elon Musk ise X hesabı üzerinden “Sanırım seçimlere müdahale eden uzay lazerlerim bu kez işe yaramadı” diyerek durumu alaycı bir dille paylaştı.

Haber Merkezi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL