01 Ağustos 2022, 10:10 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır

TERCİH SÜRECİNDEKİ ÜNİVERSİTELİLERE ÖNERİLER

TERCİH SÜRECİNDEKİ ÜNİVERSİTELİLERE ÖNERİLER

Aslı Gülhan BEK

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş

Lise mezunu öğrenciler şu günlerde üniversite ve bölüm tercih etme gayretindeler. Bende yeğenimden dolayı biraz okuma ve gözlem yaptım onun tercihine katkım olsun diye. Yeğenimle konuştuklarımı yazarak paylaşmak istedim.

           

Öncelikle öğrenci bir kendini tanımalı. 17-18 yaşında belki kendini tanımak zor. Tercihlerde değişime de açık olunan yaşlar tabi. Öğrenci seçeceği bölümde hangi dersleri alacak, mezun olunca hangi işi yapacak, bu işi yapmaya yeteneği, isteği var mı önden bir analiz etmeli kendini. Seçeceği mesleğin özelliklerini, gereksinimlerini bilmeli ve kendi ile bağdaştırabiliyorsa o mesleğe yönelmeli. Ailesinin ya da başkalarının onun için uygun bulduğu bölüm ve mesleğe değil kendi gönlünden geçen mesleğe göre tercih yapmalı. Sonuçta bir bölümü seçti ve her şey bitti değil tabi. Doğru tercih yapmadığını düşünürse yeniden sınava girebilir. ÇAP yapabilir. Yatay geçiş yapabilir. Mezun olunca bölümü dışında başka alanda da çalışabilir. Mimarlık okuyup kafe işletmeciliği yapan var… Bilinçli tercih olursa öğrenci hayata daha çabuk atılır. Okuduğu alanda çalışması da işini daha kolaylaştırır… 

 

Tercih yapılacak üniversite mümkünse önden ziyaret edilebilirse iyi olur. Hatta lisede bile ziyaret edilebilir; öğrencide motivasyon oluşturması açılı… Tercih zamanı ziyarette;  mezunları, olanakları, hocaları, gelişim olanakları hakkında sorular sorulmalı… 

 

Akademik kadro yeterli mi? Akademisyen yetmiyorsa hibrit eğitim, online eğitim var mı? Müfredat dünya müfredatı ile uyumlu mu? Bilgi depolamanın ötesinde öğrenciye vizyon katacak bir üniversite mi? Kendine güvenli ve hedefli bir öğrenci profili var mı? Fakülteler yerleşke olarak birbirine yakın mı, öğrenciler arası etkileşim olabiliyor mu? Bir hukuk öğrencisi ile idari bilimler öğrencisi aynı kampüste, kantinde sohbet edebiliyor mu, bilgi paylaşabiliyor mu? Kantin odaklı bir üniversite mi? Öğrenci kampüsü yeterli buluyor mu?  Üniversitenin yönetim ve işleyişi nasıl? Öğrenci işlerine ulaşım kolay mı? Rektör, Dekan diğer akademisyenler iletişime açık mı, ulaşılabilir mi? Öğrenci taleplerini dinliyorlar sonuçlanmasını takip ediyorlar mı? Kişisel gelişim ve kariyer desteği sertifikaları veren bir üniversite mi… Bu sertifikalar beceri geliştirmede önemli… Öğrenciyi hayata hazırlama amaçlı yönlendirme yapabilen bir üniversite mi?

 

Dil eğitimi önemli. Yabancı dil hazırlık eğitimi var mı? İkinci yabancı dil şart üçüncü dil ve üstü de olabilirse harika olur tabi… Alanı ile ilgili yabancı yayınları takip edebilmek önemli. Derslere kariyer sahibi insanlar geliyor mu?.. Öğrenci motivasyonu yükseltiliyor mu? Rektör Hocanın katkısı, enerjisi, akademik başarıları, yönetim başarıları nasıl? Öğrencinin öğrenim deneyimi nasıl? Dersi derste öğrenebiliyor mu? Kendini geliştirebilme imkanları nasıl? Mezuniyet sonrası öğrencinin istihdam olanakları nasıl? Okulun teknolojik alt yapısı nasıl? Kaynak verimi, kaynaklara ulaşabilirlik nasıl? Dünya eğitim kaynaklarından faydalanılmasına imkan verebiliyor mu üniversite?

 

Yurt dışı bağlantıları, yurtdışı öğrenci sayısı, yurt dışı ile entegrasyon nasıl? Öğrenciye deneyim sağlamak açılı mesleğe hazırlık anlamında staj olanakları nasıl? İlk 500 deki üniversiteler ile etkileşim sağlanabiliyor mu? Özellikli hocalardan ya da dünya üniversitelerinde var olan Türk hocalardan online ders alınabilir. Üniversite öğrenciyi seven bir şehirde mi?

 

Bu soruların çoğuna evet cevabı alınan bir üniversitede okumak harika olmaz mı? Uzmanların savunduğu bir durum da; olanakları iyi üniversitenin iyi olmayan bölümü mü yoksa iyi olmayan bir üniversitenin iyi bölümümü tercih edilmeli sorusuna kesinlikle iyi olanaklı, sosyal ağ kurulabilen üniversitenin seçilmesi gerektiği... Bölüm değil üniversite odaklı olmak gerek deniyor.

            

Üniversite sadece ders çalışılacak alan değil. Güzel arkadaşlıkların kurulduğu, entelektüel sohbetlerin yapıldığı, üniversitenin ya da şehrin harika kütüphanelerinde ders çalışılan araştırma yapılan, tiyatro, fakülte gazetesi çıkarmak ya da spor dallarına yönelinen, farklı sertifikaların da alınarak kendinizi geliştirebildiğiniz, ERASMUS gibi programlar ile yurt dışına açınılan, öğrencinin birey olarak varolup kendi başının çaresine bakabildiği, zorlukların üstesinden geldiği, harika anlar yaşanılan yer olabilir Allah’ın izni ve öğrencinin gayreti ile. Sosyal olmak, yarar sağlayacak etkin ve farklı insanlar tanımak, okurken iş olanaklarına yönelinen mekanlar olmalı üniversite. Derslere girdim sınavları geçtim mekanından çok ötesi üniversite. Kesinlikle olunması gereken bir mekan. 

 

İyi bir üniversitenin istediğiniz mesleğe kapı aralayan iyi bir bölümünde doya doya tüm imkanlardan yararlanarak okumanız dileğimle sevgili gençler. Sizin adınıza heyecanlanıyorum.


(Hemşehrimiz Aslı Gülhan Bek - Suluova Mal Müdürü)


 Tokat Arayış Gazetesi internet sitelerinde yayınlanan haberler ve köşe yazılarının tüm hakları Tokat Arayış Gazetesi Yayın Grubuna aittir. Kaynak gösterilerek dahi haberin veya köşe yazısının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz. Sadece alıntı yapılan haberin veya köşe yazısının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yazara ait diğer köşe yazıları

E-BÜLTEN ABONELİK

Kuruluş: 1 Mayıs 2008 © Tokat Arayış Gazetesi -Tüm Hakları Saklıdır. Gazetemiz Basın Ahlak Yasası'na uymayı kabul eder.

Adres : Semerkand Mahallesi Bağ-Kur Sokak Saray İş Merkezi No: 23 Merkez - TOKAT __Haber, İlan Ve Reklam için mail adresimiz__ arayisgazetesi2008@hotmail.com
Tel: 0532 234 10 60
Bu site 0.063 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]