24 Şubat 2022, 08:40 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
Ebeveyn ve çocuk ilişkisinin yeniden şekillendiği ergenlik döneminde, çocuk kendi kararlarını almak, bağımsızlığını kurmak ister.
Doğru yönetilmediğinde de bu durum ebeveynle çocuk arasında çatışma yaşanmasına ve çözülemediği durumlarda aradaki bağın kopmasına sebep olabilmektedir.
Daha asi olduğu düşünülen bu süreçte ergenlerle doğru iletişim kurabilmek için neler yapılmalıdır?
· Değişim sürecinde olunduğu kabul edin. Fiziksel ve psikolojik anlamda değişime uğrayan ergenlerin, farklı davranışlar göstermesi olasıdır. Çocuklarının değişim sürecinde olduklarını kabul etmek, ebeveynlerin daha sakin olmasına yol açacaktır. Sakin olmak da çatışmaların şiddetlenmesini engelleyecektir.
· Ergenlik kötü değildir. Yaşanılan olumsuz durumlardan dolayı ergenlik hakkında olumsuz şeyler söylemek, ergenlerin durumu kişiselleştirerek içe kapanmasına sebep olabilir. Bunun yerine daha gerçekçi bir şekilde sürecin ve çatışmaların normal olduğunu, fakat kendisinin bunu kontrol edebileceğini belirtmek önemlidir.
· İyi bir dinleyici olun. Her iletişimin temel unsuru, iyi bir dinleyici olabilmektir. Ergenlik dönemindeki çocuk, en çok dinlenilmediğini düşündüğü için kaygılanır. Fikirlerini, sorunlarını, endişelerini, sevinçlerini dinlemek, ona birey olarak kabul edildiğini, anlaşıldığını hissettirecektir. Gerçek anlamda dinlenildiğini hissettiğinde de konuşmaya ve iletişim kurmaya daha da istekli olacaktır.
· Ne söylediğinizden çok nasıl söylenildiği önemlidir. Tüm iletişimde üslup oldukça önemlidir. Nasıl söylenildiği, söyleneni daha kabul edilebilir kılacaktır ki, kullanılan kelimelerin değişimi çocuklarla kurulan iletişimi her aşamada anlamlandıracaktır.
· Yeni süreçte, yeni etkinlikler... Bir yetişkin olma yolunda oldukları için, ilgi alanları da değişecektir. Onların ilgi alanlarına girecek yeni etkinlikler bulunmalı ve beraber yapılmaya özen gösterilmelidir. Birlikte eğleniyor olmak, onlarda olumlu hisler bırakacak ve bu mutluluğu tekrarlamak isteyeceklerdir. Böylelikle arkadaş çevresine olan eğiliminden dolayı, aile içerisindeki iletişimini koparmamış olacaktırlar.
· Sabırlı olun. Ne kadar anlayışlı davranılmaya, etkili iletişim kurulmaya çalışılsa da problem elbette yaşanacaktır. Bu gibi durumlarda sabırlı davranmak, kriz anlarını beraber çözmeye çalışmak, ergenlerin problem çözme becerilerine katkı sağlayacaktır. Çocuğun her aşamada ailesinin bir yansıması olduğu unutulmamalıdır ki, sergilenen tutum ergenlerin de sergileyeceği tutum haline gelecektir.
· Onlara güvenin. Onlara güvenmek ve bunu hissettirmek ergenler açısından oldukça değerlidir. Çocuklar kendilerine güvenildiğini hissettiğinde ebeveynlerini hayal kırıklığına uğratmak istemezler. Tam tersi bir durumda ise cezalandırmak için daha farklı davranışlar sergileyebilirler.
· Yardım alın. Onca çabaya rağmen hala olumlu bir sonuç alınamıyorsa bir uzmandan mutlaka yardım alınmalıdır. Gerektiğinde bir uzmana danışmak, çocuğun gelişimi açısından oldukça büyük bir öneme sahip olan bu süreçteki iletişimi olumlu etkileyecektir.
· Çok sevin. Buna yapılacak pek de bir açıklama yok bakıldığında, zaten hissedecektir.

Yazara ait diğer köşe yazıları
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Tokat'ta bir kadın evinde ölü bulundu
Tokat'ta bir kadın evinde ölü bulunurken, polisin olayla ilgili tahkika...
-
Tokat'ta hayırsever vatandaş TDV'ye yer bağışladı
Tokat'ta İsmet Yıldız adındaki hayırsever vatandaş Türkiye Diyanet Vakf...
-
Tokat'ta 2022 yılı gıda ve yem denetimleri devam ediyor
Tokat İl Tarım Müdürlüğü ekipleri denetimlerini sürdürüyor.
-
Tokat Kültür Müdürü Adem Çakır görevinden ayrıldı
Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır kendi talebi üzerine Cumhurbaşk...
-
Tokat Cevdet Aykan Hastanesi'nde örnek proje
Cevdet Aykan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde örnek bir proje ...
YAZARLAR
-
Hüseyin ALPAY
ŞÜKÜR VE KANAAT NAFTALİN KOKULU DÜKKÂNLARDA KALDI…
-
HÜSEYİN YAYLICI
KPSS REZALETİ
-
Aslı Gülhan BEK
TERCİH SÜRECİNDEKİ ÜNİVERSİTELİLERE ÖNERİLER
-
Ebru ALPAY
İNSAN NE ZAMAN ÖLÜR?..
-
Hülya BALTACI
DAHA ÇOCUK, ANLAMAZ Kİ!
-
Cemal İNCESOYLUER
MEDYAYI ELEKTRİK ÇARPTI!
-
M. Halil PAZARLI
GÖNLÜMÜN DEMİR PENCERESİNDE