Her bireyin bedensel, duygusal ve bilişsel anlamda gelişim gösterdiği bir dönemdir, ERGENLİK. Ayrıca çocuklukla yetişkinlik arasında sıkışıp kalınan bir dönem... Öyle ki kendine ait bir alan oluşturmaya çalışırken ne bir çocuk, ne de toplum tarafından tam olgunluğa erişip sorumluluk alabileceği düşünülen bir yetişkindir.
Ergenlikte birey kendi varlığını oluşturup bir kimlik edinmeye çalışır aslında. Yaşama karşı tutumu, kim olduğu, neye nasıl cevap vereceği gibi durumlar bu dönemde şekil alır. Bu yüzden karmaşa çok yoğundur. Çünkü her alanda yaşanılan genişleme, tam formunu bulamamış ve hacmini kazanamamıştır.
Baktığımızda her ebeveynin görevi, çocuğunu anlamak, iletişim stratejileri ile ona anlaşıldığını hissettirmek ve güvene dayalı bir ilişkiyi oluşturmaktır. Ergenlik döneminde ise bunlara ‘Problem Çözme Becerisi’ geliştirmesine katkı sağlamak da eklenmektedir. Ergenlerin en çok problem yaşadığı kişiler olarak ebeveynlerin sürecin içerisinde bulunmaları da işlerini oldukça zorlaştırmaktadır.
Ebeveynler bu durumda neler yapabilirler, bu durumu hem kendileri, hem de ergenler için nasıl kolaylaştırabilirler?
En önemli adım bu dönemde ergenlerle doğru iletişim kurabilmektir. Ergenlerle iletişim kurarken dikkat edilecek en önemli nokta da onların içerisinde bulundukları dönemin hassasiyetlerinin farkında olmaktır. Ergenleri yargılamadan dinlemek, anlattıklarını önemsemek, onlara öğüt vermekten çok problemlerini çözümlemede yol gösterici olmak bu süreci onlar için de, ebeveynler için de kolaylaştıracaktır.
Ergenlik değişimin en hızlı yaşandığı dönem olduğu için, hormonların da etkisiyle ergenlerin düşünceleri ve duyguları da çok hızlı değişim göstermektedir. Dolayısıyla bu hızlı değişime uyum sağlamakta zorlanabilmektedirler. Yoğun duygular altında iken onların mantık çerçevesinde hareket etmesini beklemek ve bunu dile getirmek, onlarda anlaşılmadığı hissini oluşturacaktır.
Öncelikle etkili bir şekilde dinlemek ve anlaşıldığını hissettirmek, onu sakinleştirecektir. Ardından birlikte probleme alternatif çözüm yolları üretmek, onun kendi çözümünü bulabilmesine ve kendi alanını oluşturmasına yardımcı olmak kimliğini oluşturmasına katkı sağlayacaktır. Çünkü problemlere kendi çözümüyle yaklaşabilmesi, kendilik bilincinin oluşabilmesi için oldukça önemlidir.
Bu sebeple her ne kadar kendine yeni ortamlar oluşturup, yeni bireylerle daha çok vakit geçiriyor olsa da, ergenler bu dönemde en çok ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Aile içerisinde kurulan her sağlıklı ilişki, dışarıda kurduğu ilişkilerin çeşitliliğine de uyumlanabilmesini sağlayacaktır.