21 Ekim 2021, 08:03 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
Tek ebeveynli aile, son yıllarda ülkemizde oldukça artış gösteren bir aile türüdür. Bu kavram, çeşitli sebeplerle çocuğun psikolojik, sosyal ve ekonomik sorumluluğunu ebeveynlerden birinin üstlenmesi şeklinde açıklanabilir. Bu aile türünün oluşumunda farklı dinamikler rol almaktadır ki; boşanma, ebeveynlerin ayrı yaşaması veya ebeveynlerden birinin ölümü bu dinamiklere örnek gösterilebilir.
Bu dinamikler yaşanılan problemleri de şekillenmektedir. Boşanma sonrası ya da ölüm sonrası oluşan tek ebeveynlik durumu çocuğun yaşadığı süreçlere de farklı etki etmektedir. Boşanma sonrası çocuk, ayrılık kaygısıyla başa çıkmaya çalışırken; ölüm sonrası yas süreci ve özlem duygularıyla mücadele etmektedir. Her iki durumda da ebeveynin etkisi farklılaşmaktadır.
Eğer tek ebeveynlik boşanma sonrası oluşuyorsa, önceliğin çocuk olduğu unutulmamalıdır. Çocuğa karşı ödev ve sorumluluk açısından, her iki ebeveynin ortak noktada buluşması önemlidir ve her iki ebeveynin de çocuğun ihtiyaçları dahilinde yanında bulunuyor olması gerekmektedir. Çocuk taraf olmaya zorlanmamalı ve diğer ebeveyn hakkında olumsuz yorumlarda bulunulmamalıdır.
Tek ebeveynlik diğer ebeveynin ölümü sonrasında oluşuyorsa, yaşanılan yas sürecini toparlamak, görev ve sorumlulukları yeniden yapılandırmak, sosyal ve ekonomik yaşantıyı yeniden düzenlemek gerekmektedir ki, bu çocuk yetiştirmenin zorluğunu katlayarak artırmaktadır. Bu zorluk ancak başka desteklerle daha da kolaylaşabilir. Yapılan araştırmalarda da destek sağlanan ebeveynlerin süreci daha olumlu geçirdikleri gözlemlenmiştir.
Farklı dinamiklerle oluşan tek ebeveynlik durumlarında;
* Ebeveyn, çocuğun yaşadığı eksik ebeveyn durumunu mevcut olanaklarını artırarak tamamlamaya çalışmamalıdır.
* Yeni bir yaşam tarzı oluşacağı için uyum sağlamak zor olacaktır. Bir rutin oluşturmak, aidiyet duygusunu artırarak süreci kolaylaştıracaktır.
* Çocukla kaliteli zaman geçirmek ve ona yaşı gereği sorumluluklar vermek çocuğun gelişimine olumlu etkiler katarken, ebeveynin de fazladan sorumluluk almasına engel olacak, çocukla ilişkisini kuvvetlendirecektir.
* Ebeveyn birçok şeye yetişme zorunluluğuyla kendini yetersiz hissedebilir, bu durumlar da destek almayı ihmal etmemelidir.
Ve unutulmamalıdır ki, sağlıklı ebeveyn sağlıklı nesiller yetiştirir. Eğer ebeveyn psikolojik ve fiziksel olarak iyi olursa, çocuk da daha olumlu etkilenir.


Yazara ait diğer köşe yazıları
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
TOGÜ Hastanesi Mayıs ayında 56 bin kişiye sağlık hizmeti verdi
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'nde 1-31 Mayıs 2023 tarihler...
-
Tokat'ta 4-6 yaş Kur'an kursu mezuniyet töreni yapıldı
Karşıyaka Mehmet Emin Saraç Konferans Salonu'nda Şehitler Camii 4-6 yaş...
-
Tokat Müftülüğü'nden vekâletle kurban organizasyonu
Tokat İl Müftülüğü tarafından '2023 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim O...
-
Jandarma ve çocuklar fidan dikti, çocuklar mutlu oldu
Tokat'ta Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde Jandarma personelleri öğr...
-
Kıbrıs Gazisi Muzaffer Şahin Erbaa'da son yolculuğuna uğurlandı
Erbaalı Kıbrıs Gazisi Muzaffer Şahin vefat etti.
YAZARLAR
-
Hüseyin Karahan
TÜMDENGELİM TÜMEVARIM
-
Hüseyin ALPAY
TOKAT'A DEĞER KATANLAR: ÖMER FARUK ALTUNTAŞ
-
M. Halil PAZARLI
BENİM ADIM BY KEMAL
-
Aslı Gülhan BEK
TOKAT'A GELİRSENİZ...
-
Hülya BALTACI
DAHA ÇOCUK, ANLAMAZ Kİ!
-
Ebru ALPAY
İNSAN NE ZAMAN ÖLÜR?..
-
HÜSEYİN YAYLICI
DOSTUM ALİ MENEKŞE'YE DAİR...
-
Cemal İNCESOYLUER
AFETLE MÜCADELE EDERİZ DE YA DEZENFORMASYON?