Pandemi nedeniyle uzaktan bir şekilde devam eden eğitim, 6 Eylül itibarı ile yüz yüze yapılmaya başlanmıştı. Bu durum uzun süre okul ortamından uzak kalan çocuklarımız için yaşanılan bazı sıkıntıları da artırdı ki, bunlardan biri de ödev yapma sorumluluğu…
Öğrenme sadece okulla sınırlı olmayan bir olgudur. Bu yüzden ebeveynlerin okul dışındaki süreci de çocuklar için düzenli ve kontrollü bir hale getirmesi gerekmektedir. Bu da aile ve çocuk arasında zaman zaman sıkıntılı süreçler yaşanmasına sebep olmaktadır.
Çocuk ödev konusunda inatlaşıyorsa, ödevlerini sürekli hatırlatmak gerekiyorsa, ödevlerini üstün körü yapıyorsa, ödevini yapmamak için sürekli başka şeylerle öteliyorsa sancılı süreç başlamış demektir.
Öncelikle çocuğun neden ödev yapmak istemediğini kendisinden öğrenmek doğru bir başlangıç olacaktır. Ardından telkinde bulunma hissi oluşturmadan, daha çok sohbet ederek ödevin neden yapılması gerektiği anlatılmalı ve bunun sorumluluğunu üstlenmesi, kendi başına bir şeyler yapabilme becerisini geliştirmesi amacıyla yapıldığı hissettirilmelidir.
Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir husus vardır ki, her tutumda olduğu gibi ödev konusunda da kendi aralarında tutarlı olmaları oldukça önemlidir. Birisi çocuğun ödev yapması için çabalarken, diğer ebeveynin bunu gereksiz görmesi ve bunu dile getirmesi çocuğu ikileme düşürerek, keyfi bir iş olduğu düşüncesine itecektir.
Çocuğa ödevi için ceza ya da ödül vermek yapılacak hatalardan biridir. Bunun sonucunda çocuk ya durumu kullanarak ödülü rüşvete çevirecek ya da ceza almamak adına ödevine yeterli özeni göstermeyecektir ki her ikisi de istediğimiz sonuçlar değildir.
Çocuğa sürekli ödevini hatırlatmak da doğru bir yöntem değildir. Bu onu duyarsızlaştırır ve hatırlatmalara karşı daha da tepkisizleştirebilir, ya da hatırlatılmadan kendi kendine ödeve başlamak istemez; çünkü bunu ebeveynin sorumluluğu olarak görebilir. Hiç ilgilenmemek ve sorumluluğu tamamen çocuğa bırakmak da doğru bir tutum olmayacaktır. Bir kontrol mekanizmasının olması her zaman için doğru rotayla ilerleyebilmek için gereklidir.
Yapılması gereken bir diğer aşama ise, çocuğu tamamen sürece dâhil ederek okul sonrası gününü planlamak olacaktır. Çocuğa uygun şekilde ödev saatini belirlemek, alışkanlık edinmesini kolaylaştıracaktır. Rutinler daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
Ödev yapacağı alanı düzenlemek ve dikkat dağıtıcı nesnelerden uzaklaştırmak da önemlidir. Ortamın yeterli düzeyde ışık alması ve ortalama bir ısıda olması konsantrasyon süresini olumlu yönde etkileyecektir.
Hoşgörülü bir tutum sergilemek, zorlandığı yerde destek olmak ve motive etmek, çocuğu yetersizlik duygusundan uzaklaştırarak anlaşıldığını hissetmesini sağlayacaktır, çocuk sürece daha kolay adapte olacaktır.
Ve en önemlisi çocuğun aslında en iyi oyunla öğrendiğini, bir yetişkin kadar sorumluluk üstlenemeyeceğini, oyun oynamaya da ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.